diumenge, 6 de maig del 2012

Fes-te el teu herbero

El passat dissabte 5 vam realitzar el taller: “Fes el teu herbero”. Esta activitat va estar composta per dos parts. La primera de mati, on es tractava de fer una excursió per la serra Mariola i arreplegar el màxim d'herbes necessàries per fer l'herbero. La segona de vesprada, on ja en totes les coses que necessitàvem, herbes i anís, puguerem fer l'herbero. Degut a la nostra climatologia tropical, ens vam trobar en un dia poc recomanable per fer excursions, en l'ultim moment, vam haver de canviar la serra Mariola per Xorret de Catí, al Maigmo. Igualment vam gaudir d'un agradable passeig per la muntanya, unes boniques vistes en bona companyia i uns inicis bàsics en la diferenciació d'herbes i coneixement de les propietats de les mateixes. 


La recepta de l'herbero, pot arribar a tindre quasi tantes varietats com en pobles el facen, d'acord a les peculiaritats de la flora de les seues serres més properes. Encara que no estaven totes les herbes que ens calia per seguir la recepta del company de Banyeres, degut al canvi de serrà, més desconeguda que la que tenien plantejada, i a la fase de floració en que es trobavem les herbes; entre les que vam poder arreplegar i les que prèviament ens vam facilitar els companys de l'hort Xoriguer, com: marialluïsa, menta, poliol blanc, tila ,sàlvia, farigola,rabet de gat, panical, fenoll, romer puguerem fer el taller d'herbero de vesprada. 


A la vesprada es va realitzar al nostre casal popular Tio Cuc un taller d'elaboració d'herberet o herbero caser. L'herbero és un licor fet a base d'anis de diferents classes (sec i dolç) i tot un assortiment de'herbes aromàtiques que donen les nostres muntanyes, especialment la Serra de Mariola. Existeixen gran varietat de combinacions d'aquestes herbes per a fer aquesta beguda tot i que algunes són imprescindibles. La nostra va ser la següent: Romer, salvia, sajolida, rabet de gat, arrel de panical, timonet, fulles de llimó, fenoll, poliol, tila, herballuïsa, herbassana, tot aixó amb un quart d'anis sec i tres quarts de dolç. 


Després de la excursioneta del matí la collita d'herbes va ser prou fructífera i s'arreplegaren en prou quantitat totes les herbes esmentades que omplien a vessar la taula. El Damià va ser el nostre expert i ens va indicar en tot moment la quantitat d'herba a ficar dintre de la botella que cadascú havia portat i a més a més els diferents noms que reben i les propietats medicinals de cadascuna d'elles. Va ser una vesprada molt aromàtica i relaxada després de la caminata del matí i només en 10 dies podrem tastar el resultat ja que com hem utilitzat la tècnica de la maceració i no la de la destilació només hem de deixar els beuratges en lloc fosc entre 10 i 40 dies. Serà aleshores que brindarem a la salut de totes!




1 comentari:

  1. Moltes gràcies per compartir l'experiència!

    Només dues puntualitzacions. La primera, Maigmó també és una serra al igual que la de Mariola. Per tant, el Xorret de Catí es troba a la serra del Maigmó i no al cim de la serra passat el Maigmonet.

    La segona, en valencià l'herbero no és "caser", és casolà. I ja posats a normalitzar-ho tot, herber casolà.

    També seria molt interessant que investigareu altres begudes més pròpies d'Alacant com el licor de tomaní, també conegut a Elx com "cantueso".

    ResponElimina